Öntözőrendszer javítás és karbantartás

Az öntözőrendszer javítása és átalakítása
 
Ahogy azt mindig is hangsúlyozzuk, egy öntözőrendszer nem megy "csak úgy" tönkre.
Annak ellenére, hogy sok jó öntözőrendszer telepítő van a szakmában, a javítások és átalakítások leggyakoribb oka sajnos még mindig a kontár kivitelezés.
Az öntözéstechnika piacán is -mint minden egyéb területen- sajnos sok "szakember" szerencsét próbál, akik -egy problémával szembesülve- hozzá sem tudnak fütyülni a dologhoz.
Sokan fordulnak hozzánk elkeseredve, hogy frissen elkészült öntözőrendszerükkel csak a gond van és beígért előnyei helyett inkább bosszúságot okoz; a kivitelező pedig nem foglalkozik javítással és karbantartással.
Nem csoda, hiszen egy kész öntözőrendszer javítása rengeteg buktatót és nehézséget rejt magában, sok esetben ez kívánja a legnagyobb szakértelmet.
Természetesen egy hosszú ideje tökéletesen működő öntözőrendszer is meghibásodhat, hiszen tudjuk, "ami elromolhat, az el is romlik", de a javítások nagy része mégis inkább a fentiekben leírtakból, illetve az elmaradt karbantartásokból ered.
Vannak azonban esetek, amikor mégis átalakításra szorul jól működő öntözőrendszerünk, mert megváltoztak a kert paraméterei, esetleg a kerti vízviszonyok; ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni.
 
Az öntözőrendszer időszakos karbantartása
 
Egy szakszerűen telepített öntözőrendszer nem igényel különösebb karbantartást.
Vannak azonban kötelezően elvégzendő feladatok, melyeket semmi esetben sem szabad elfelejteni.
Ezek kis odafigyeléssel és némi műszaki ismerettel akár házilag is elvégezhetők, de természetesen szükség esetén segítünk ezeket megoldani.
A legfontosabb ilyen feladat a téliesítés, ami az öntözőrendszer víztelenítését jelenti és ősszel -még a fagyok beállta előtt- kell elvégezni.
Ilyenkor egy kompresszor segítségével ki kell fújatni az öntözőrendszer csőhálózatából a vizet, ezzel megelőzve a fagyási károkat.
A tavaszi üzembehelyezés pedig a másik fontos feladat, amikor végig kell ellenőrizni az öntözőrendszert, ezzel biztosítva az egész éves zavartalan működést.
Felmerülhetnek persze évközi karbantartási munkálatok is, ha netán homokol a kút; ez esetben a homokleválasztó (hydrociklon), illetve a szűrő takarítására rendszeresen szükség van.
 

Az évtizedekig működő öntözőrendszerért!