Víztakarékos öntözés

Az automata öntözőrendszer
 
A kézi öntözés helyett -amivel szinte lehetetlen biztosítani az optimális mennyiségű csapadékot kertünk számára- egyre többen választanak egy könnyebb, gazdaságosabb és elegánsabb megoldást.
Az automata öntözőrendszer ma már bárki számára elérhető és szinte bárhol megvalósítható.
Az esetek többségében az öntözőrendszer "láthatatlan" és egyáltalán nem korlátozza a kerthasználatot.
Szinte minden kert egyedi, ezért az automata öntözőrendszer az adott területhez és a személyes igényekhez illeszkedően kerül kialakításra.
Meglévő, valamint épülő kertekbe egyaránt telepíthető.
Víztakarékos, mert a megfelelő időpontban az optimális mennyiségű csapadékot juttatja a területre, ezáltal töredékére csökken a kerti vízfogyasztás.
Alternatív vízforrásról (kút, ciszterna) is üzemeltethető, amiért növényeink és -nem utolsó sorban- pénztárcánk egyaránt hálásak lesznek.
Szinte karbantartásmentes, mert nem igényel különösebb odafigyelést, kivéve az őszvégi víztelenítést (téliesítést), illetve a tavaszi újraindítást.
 
Öntözőrendszerek 10 év garanciával
  
A kert egyik "kötelező" eleme

Az automata öntözőrendszer nem egy luxuscikk; "mára" inkább egyik nélkülözhetetlen kelléke a kertnek.
Öntözőrendszer hiányában gyakorlatilag lehetetlen fenntartani kertünk állagát, megóvni növényeink egészségét.
Hazánk csapadékmennyisége nem elegendő növényeink és a pázsit egészséges fejlődéséhez, így gondoskodnunk kell a csapadék utánpótlásáról.
Még ha időnk engedné is a kézi erővel történő -órákig tartó- öntözést, az egyenletességet sajnos akkor sem tudjuk biztosítani, ami hamar észrevehető lesz kertünkben.
Hazánk kertjeinek nagyjából 70%-át a gyepfelület teszi ki, amely -kifejezetten- nem szereti a szélsőségeket; egyaránt rossz hatással van rá a túl sok vagy a túl kevés csapadék, ami sok esetben komoly -pénztárcát nem kímélő- kiadással, de mindenképp sok bosszúsággal jár.
 
Az öntözőrendszer előnyei
 
A megfelelő mennyiségű csapadékot juttatja ki a megfelelő időpontban, így ezt növényeink és a pázsit jól láthatóan meghálálják.
Időt és energiát takarít meg számunkra, hiszen a kertben töltött időt fordíthatjuk pihenésre is a locsolás helyett.
Töredékére csökkenti a kerti vízfogyasztást a kézi öntözéssel szemben, ezáltal -nem utolsó sorban- pénzt is megtakarítunk
Az öntözőrendszer porlasztott vízcseppjei megkötik kertünkben a polleneket és a port, így jó hatással van az egészségre is.
Nyugodtan nyaralhatunk, nem kell többé "könyörögni" a rokonoknak vagy a szomszédnak.
Az esetek többségében "láthatatlan" amikor nem üzemel, így nem korlátozza a kerthasználatot.
Kútról és ciszternáról is üzemeltethetjük, ezáltal gyakorlatilag nullára is csökkenhet kertünkben a hálózati vízfogyasztás.
Befektetésnek sem utolsó, hiszen növeli ingatlanunk értékét.
 
Az öntözőrendszer élettartama
 
Egy jól megépített és karbantartott öntözőrendszer nem fog "csak úgy" tönkremenni; végzi a dolgát évtizedekig, gazdája nem is tudja, hogy létezik.
A magunk részéről sem vállalnánk rá 10 év garanciát, ha nem így lenne.
Mindez köszönhető egyrészt a mai kifinomult öntözéstechnikai termékeknek, de legfőképpen a pontos tervezésnek és szakszerű kivitelezésnek.
Egy öntözőrendszer hibáit általában a hanyag kivitelezés vagy egyéb külső tényezők okozzák; például homokol a kút, villámcsapás éri a vezérlőt, esetleg kutyánk "megeszi" a csepegtetőcsövet.
Munkánk során azonban sokszor találkozunk olyan "csodákkal" is, mellyekkel mi magunk sem tudunk mit kezdeni, mert nagyrészt nem is a kellő -vagy egyáltalán nem- öntözéstechnikai termékekből lettek megépítve.
Ezek természetesen nem tartoznak az öntözőrendszer kategóriába.
 
Mennyibe kerül egy öntözőrendszer?
 
Sokan teszik fel érdeklődve ezt a kérdést telefonon, akik szeretnék megtudni leendő öntözőrendszerük árát.
1996 óta foglalkozunk öntözéstechnikával, de telefonon keresztül sajnos erre mi sem tudunk választ adni, hiszen ebben az esetben teljesen mindegy, hogy hány négyzetméter a kertünk, mert ez az a mértékegység, amitől aztán egyáltalán nem függ.
Sok hasonló oldalon láthatjuk az "online ajánlatkérés" linket is, ami szintén nem sokkal hoz közelebb minket a valósághoz.
Nem szakmabeliként -szinte- lehetetlen egy olyan rajzot elkészíteni, ami a kellő összes paramétert tartamazza; így teljesen felesleges bárhova bármit küldjünk, nem leszünk tőle sokkal okosabbak.
Léteznek -úgynevezett- öntözőrendszer egységcsomagok is; ...hogy ezek mire jók? Jó kérdés! ...mi sem tudjuk!
Mint ahogy nincs a világon két egyforma kert, úgy nemigen akad két egyforma öntözőrendszer sem, ezért pontos árának meghatározására egyetlen módszer létezik, a helyszíni felmérés és az ezt követő pontos tervezés.
Egy öntözőrendszer tehát -bizonyosan- akkor a legolcsóbb, ha -már az első lépéstől kezdve- szakszerűen készül el; ...és lehetőleg csak egyszer! ...ezután pedig lehet rá bármennyi garanciát vállalni, mert nem fog "csak úgy" tönkremenni.
 

...és kertje meghálálja a gondoskodást!